Acasă Stirile zilei EXPOZITIE inedita la New York unde vor fi prezentate OASE din cel...

EXPOZITIE inedita la New York unde vor fi prezentate OASE din cel mai mare Pterozaur din lume care a fost descoperit in Romania!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Expozitie inedita la New York unde vor fi prezentate doua oase din scheletul celui mai mare Pterozaur, descoperite in 2008 in zona Sebes, judetul Alba.

Potrivit publicatiei The New York Times, expozitia „Pterosaurs: Flight in the Age of Dinosaurs” va putea fi vizitata la American Museum of Natural History din New York pana pe 4 ianuarie 2015.

Prin intermediul acestei expozitii sunt „aduse la viata” specii disparute in urma cu milioane de ani, fiind prezentate fosile rare si mulaje in marime naturala ale unor astfel de reptile. Pterozaurii sunt reptile zburatoare care au aparut in urma cu 220 de milioane de ani si au disparut in urma cu circa 66 de milioane de ani.

Expozitia cuprinde, potrivit The New York Times, mulaje dupa doua oase fosilizate ale unei specii necunoscute de Pterozaur, recent descoperite in Romania. Fragmentele sugereaza ca acesta a fost cel mai mare Pterozaur descoperit vreodata.

Paleontologul Matei Vremir, de la Societatea Muzeului Ardelean, a declarat ca in expozitia de la New York au fost expuse initial chiar cele doua oase fosilizate ce se numara printre mai multe fragmente osoase din cel mai mare Pterozaur din lume, care au fost descoperite in 2008, in zona Sebes, judetul Alba.

Matei Vremir a spus ca cele doua oase fac parte din colectia Societatii Muzeului Ardelean si au fost imprumutate in luna ianuarie pentru expozitia de la New York.

„Ei organizeaza o expozitie cu materiale din toata lumea si ne-au rugat daca putem sa participam si noi la expozitia respectiva. Avem relatii cu multe muzee, iar cu cei de la New York si colaboram in cercetare”, a explicat Matei Vremir.

El a spus ca cele doua oase au fost imprumutate American Museum of Natural History din New York pana la sfarsitul lunii iunie.

„La inaugurare au fost puse originalele si probabil apoi (pe toata durata expozitiei, n.r.) vor fi expuse mulaje, care vor arata ca originalele”, a spus Matei Vremir.

Acesta a precizat ca in colectia Societatii Muzeului Ardelean se afla mai multe fragmente din scheletul acestui Pterozaur.

„Au fost descoperite mai multe, dar aceasta doua au fost solicitate (de organizatorii expozitiei de la New York, n.r.)”, a explicat Vremir.

El a mai spus ca Societatea Muzeului Ardelean a primit mai multe solicitari pentru expunerea respectivelor piese.

„Au fost solicitari, dar nu am putut raspunde chiar la toate, pentru ca multe piese sunt fragile, nici nu se pot transporta. Acestea (cele expuse la New York, n.r.) erau transportabile in conditii normale. Altele doar sub forma de mulaje pot fi prezentate”, a afirmat Matei Vremir.

Acesta a mai spus ca descoperirea fragmentelor osoase de Pterozaur de la Sebes este inca in curs de omologare.

„Sunt in curs de publicare” informatiile pentru a fi omologate, a spus Matei Vremir.

In septembrie 2010, paleontologul clujean Matei Vremir a declarat ca o vertebra cervicala apartinand celui mai mare Pterozaur (reptila zburatoare) din lume, care avea o anvergura a aripilor de 16 metri, a fost descoperita in zona Sebes, judetul Alba, si urmeaza sa fie omologata de specialisti internationali.

Matei Vremir, cel care a descoperit fragmentul osos, a declarat atunci ca descoperirea a avut loc in anul 2008, dar ca, din motive obiective, nu s-a reusit publicarea informatiilor intr-o revista de specialitate pentru a fi, astfel, omologata. Acesta a precizat insa ca lucreaza impreuna cu o echipa de specialisti din Marea Britanie si Germania pentru a finaliza publicarea descoperirii.

„In curs de publicare este un rest senzational, o vertebra cervicala apartinand, se pare, unui Pterosaur, cea mai mare reptila zburatoare gasita vreodata si care a trait in urma cu 70 de milioane de ani. Dimensiunea vertebrei este de doua ori cat cel mai mare Pterozaur gasit pana acum in America de Nord, denumit Quetzalcoatlus , dupa zeul zburator aztec. Vertebra respectiva a fost descoperita in zona Sebes, judetul Alba, in anul 2008, dar din motive obiective nu s-a ajuns la publicarea ei”, spunea atunci Vremir.

„Se pare ca avem de-a face cu cea mai mare «bestie zburatoare», desi iti pui intrebarea cum putea sa zboare un asemenea animal care ajungea la dimensiunile unui avion ca anvergura? Chiar daca anvergura aripilor era de circa 16 metri, probabil ca acest Pterozaur nu cantarea mai mult de 100 de kilograme, pentru ca era aproape imposibil sa zboare altfel. In aceasta toamna va fi confirmata descoperirea”, a mai explicat paleontologul la momentul respectiv.

Potrivit acestuia, zona Sebesului era, in urma cu 70 de milioane de ani, una de uscat, taiata de rauri si mlastini, in care au trait multe animale.

„Acestea au fost ingropate si s-au putut pastra fosilizate si s-au conservat. Am descoperit si oase fragmentate, dar si schelete partiale”, a afirmat Matei Vremir.

Vremir a descoperit, in 2009, tot in zona Sebes, impreuna cu membrii unei echipe din Bucuresti si din SUA, scheletul unei noi specii de dinozaur, care a primit numele de „balaurul bondoc”, deoarece avea un corp robust – scheletul era compact si oasele bine sudate intre ele.

American Museum of Natural History din New York este una dintre cele mai celebre institutii stiintifice si culturale din lume. Infiintata in 1869, institutia muzeala cuprinde peste 32 de milioane de specii de plante, animale, fosile, minerale, roci, meteoriti si artefacte culturale umane, fiind vizitat anual de circa cinci milioane de persoane, potrivit relatarilor din presa americana.

Sursa: mediafax.ro