Acasă Stirile zilei DETECTOR de substante chimice periculoase, INSPIRAT de CURCANI!

DETECTOR de substante chimice periculoase, INSPIRAT de CURCANI!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii americani au fost inspirati de curcani in inventarea unui detector de substante chimice periculoase din aer.

„S-a dovedit ca pielea curcanului poate trece de la culoarea rosie la cea albastra si de la albastru la alb datorita unor «pachete» de colagen (…) strabatute de vase de sange foarte dense”, a afirmat Seung-Wuk Lee, profesor de bioinginerie la Universitatea din Berkeley, California (SUA).

Cercetatorii au descoperit ca spatiul dintre fibrele de colagen se modifica atunci cand vasele de sange se dilata sau se contracta, in functie de ceea ce simte curcanul.

Echipa de cercetatori americani coordonata de Seung-Wuk Lee a pus la punct o tehnologie ce reproduce acest fenomen natural cu ajutorul unor virusuri inofensive pentru oameni – bacteriofagele M13 -, a caror structura filamentoasa seamana foarte bine cu fibrele de colagen ale curcanului.

In prezenta hexanului, un solvent toxic, a metanolului sau a altor hidrocarburi, acesti biosenzori se umfla rapid, dar nu in acelasi mod, creand astfel o gama de culori specifica substantei respective, ca un fel de „amprenta chimica” vizuala.

Aceste „pachete nanometrice” ale virusului se pot contracta sau dilata pentru a-si schimba culoarea, reactionand diferit in functie de substanta chimica la care sunt expuse.

Totodata, cercetatorii au creat o aplicatie pentru smartphone, denumita iColour Analyser, care permite identificarea cu usurinta a substantelor toxice sau explozibile cu ajutorul unei simple fotografii a benzilor de culoare ale detectorului efectuata cu un telefon mobil.

„Sistemul nostru este practic si are costuri reduse de fabricatie. Noi am demonstrat, de asemenea, ca aceasta tehnologie poate fi adaptata, astfel incat telefoanele inteligente sa poata analiza amprenta tintei chimice. In viitor, acelasi procedeu ar putea fi chiar utilizat pentru un test care sa detecteze diferite forme de cancer sau alte maladii, prin analizarea respiratiei”, a precizat Seung-Wuk Lee, in studiul publicat in revista Nature Communications.

Motivele pentru care structurile nanometrice ale virusului M13 se dilata cand sunt supuse substantelor chimice sunt inca invaluite in mister, cercetatorii avansand insa, intr-un comunicat al universitatii, ipoteza conform careia „cantitatea foarte redusa de apa din virusul bacteriofag reactioneaza la vaporii chimici”.

Sursa: mediafax.ro