Acasă Stirile zilei Stiinta DESCOPERIRE URIASA pe MARTE! Curiosity a descoperit molecule organice si gaz metan!...

DESCOPERIRE URIASA pe MARTE! Curiosity a descoperit molecule organice si gaz metan! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Robotul Curiosity a facut o descoperire uriasa pe Marte, unde a detectat compusi organici, potrivit oamenilor de stiinta.

Roverul Curiosity a detectat, de asemenea, jeturi de metan in atmosfera, gaz care pe Terra este puternic legat de viata. Cercetatorii spun ca este nevoie de mai multe studii, care ar putea fi dincolo de capabilitatile robotului martian, pentru a stabili daca substantele organice si/sau gazul metan au fost produse de forme de viata din trecut sau din prezent sau sunt rezultatul unor procese geochimice de pe Marte.

„Avem o descoperire uriasa. Am gasit compusi organici pe Marte”, a declarat John Grotzinger, cercetator sef al misiunii Curiosity, in cadrul California Institute of Technology din Pasadena.

„Probabilitatea ca oricare dintre aceste lucruri sa fie produse de o forma de viata… trebuie sa respectam faptul ca exista o posibilitate”, a mai spus John Grotzinger, in cadrul unei conferinte de presa transmise prin internet de la o conferinta stiintifica din San Francisco.

Robotul a detectat primele semne ale prezentei unor compusi organici in primele analize pe care le-a efectuat asupra unor roci din craterul Gale, un bazin cu diametrul de 154 de kilometri unde roverul a atins suprafata planetei in august 2012.

Saptamana trecuta, cercetatorii au publicat un studiu care arata ca bazinul a fost candva plin cu apa, iar stratul de sedimente a crescut in timp pentru a forma in cele din urma muntele Sharp, cu inaltimea de cinci kilometri, aflat in centrul craterului.

La putin timp dupa ce a ajuns pe Marte, Curiosity a descoperit ca planeta cea mai asemanatoare cu Terra din Sistemul Solar a avut ingredientele necesare si conditiile de mediu potrivite pentru a intretine viata microbiala, roverul indeplinind astfel scopul primar al misiunii.

Detectarea emisiilor de gaz metan a fost o mare surpriza, potrivit cercetatorului Chris Webster, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, din Pasadena, California.

In urma cu un an, savantii au anuntat ca robotul martian nu a descoperit nicio o urma de metan, dupa opt luni de cercetare, in atmosfera din regiunea craterului Gale.

Curiosity a continuat sa preleveze probe de aer, iar in noiembrie 2013 a avut o reusita, analizele indicand intr-o proba de aer, o concentratie de metan de zece ori mai mare decat nivelul detectat anterior in atsmofera. Bula de metan a ramas in jurul robotului pentru urmatoarele 60 de zile si a apoi a disparut.

Cercetatorul Sushil Atreya, de la Universitatea din Michigan, a declarat presei ca echipa sa crede ca metanul a fost produs undeva in apropierea roverului si apoi s-a disipat in atmosfera, din cauza vantului.

Descoperirea de metan de catre Curiosity vine dupa o serie de observatii efectuate cu telescoapele de pe Terra si de sondele care orbiteaza planeta rosie care au detectat bule de gaz metan misterioase, care dispar. „Cu datele pe care le avem, nu putem spune care este sursa acestor emisii de gaz metan”, a declarat Atreya.

„Merita sa revenim si sa mai cercetam, datorita semnalelor pe care le-am descoperit in aceasta zona”, a adaugat Grotzinger. Cercetarea a fost prezentata la conferinta American Geophysical Union. Studiul despre metal va fi publicat in editia din aceasta saptamana a revistei Science.

Ajuns in craterul Gale din regiunea ecuatoriala martiana, pe 6 august 2012, Curiosity, cel mai sofisticat robot explorator trimis vreodata de oameni pe o alta planeta, a demonstrat deja faptul ca „planeta rosie” a fost propice vietii microbiene in trecutul ei indepartat.

Robotul Curiosity, realizat cu un cost total de 2,5 miliarde de dolari, este operat de inginerii de la NASA din Laboratorul Pasadena din California.

Coborarea spectaculoasa a robotului american cu sase roti in craterul Gale, la 10 kilometri de muntele Sharp, in noaptea de 5 spre 6 august 2012, tinand cont de greutatea sa de aproape o tona, a necesitat o noua tehnica, complexa, de plasare pe sol. Aceasta operatiune a aratat ca NASA poate sa transporte in conditii de siguranta incarcaturi mari pe Marte.

Sursa: mediafax.ro

Citeste caplimpede