Acasă Stirile zilei Stiinta DESCOPERIRE METEOROLOGICA: Furtunile solare ar putea fi prezise de COARDA MAGNETICA!

DESCOPERIRE METEOROLOGICA: Furtunile solare ar putea fi prezise de COARDA MAGNETICA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Descoperire de senzatie a oamenilor de stiinta care au aratat ca prin implementarea unui serviciu meteorologic al spatiului cosmic ar putea fi prezise furtunile solare datorita unei coarde magnetice care se formeaza la nivelul atmosferei Soarelui.

Energia emisa de aceasta coarda magnetica creste in intensitate pe masura ce filamentul in cauza incepe sa iasa din centrul Soarelui.

„Am identificat sursa unei eruptii solare cu patru zile inainte ca ea sa se produca. Acest studiu ne va ajuta sa previzionam mai bine declansarea eruptiilor solare”, a declarat astrofizicianul Tahar Amari, membru al echipei de cercetatori care a facut aceasta descoperire.

Eruptiile solare sunt evenimente care se produc in atmosfera astrului. Ele se caracterizeaza prin emisii de raze, particule si, uneori, in cazul celor mai importante, prin ejectia unei bule uriase de plasma (gaz ionizat), care declanseaza furtunile solare.

Pentru pamanteni, ele pot sa genereze perturbatii multiple, care afecteaza mai ales generatoarele electrice de la sol, satelitii, avioanele, dar si sistemele de tip GPS si de comunicatii.

Savantii de la Centrul National pentru Cercetari Stiintifice (CNRS) din Franta si de la Comisariatul pentru energie atomica (CEA) au studiat o eruptie solara care s-a produs in decembrie 2006 si care a fost observata de un satelit japonez.

Prin calculele lor, cercetatorii francezi au aratat ca o structura caracteristica, de forma unei „coarde magnetice”, se formeaza progresiv in zilele care preced eruptia si devine completa cu exact o zi inainte de declansarea fenomenului.

Studiul lor a fost publicat miercuri in revista britanica Nature.

„Campul magnetic formeaza o coarda care seamana putin cu una de canepa impletita. Extremitatile coardei sunt ancorate in petele de la suprafata Soarelui (fotosfera)”, a explicat Tahar Amari.

Petele solare, care sunt zonele cele mai reci si mai intunecate de la suprafata astrului, corespund unor concentratii puternice ale campului magnetic solar. Ele se asociaza in grup, formand regiuni active, din care se declanseaza eruptiile.
Ejectiile de bule de plasma se produc in coroana solara, zona aflata la extremitatea superioara a atmosferei astrului.

Potrivit autorilor studiului, noile cercetari propun deja o metoda care ar putea fi utila in anticiparea eruptiilor solare.

„Bazandu-ne pe date magnetice acumulate in timp real si pe un lant de modele digitale adaptate, va fi posibil sa prevedem evenimentele meteorologice din spatiu”, afirma oamenii de stiinta.

Eruptiile solare emit radiatii care au nevoie de 8 minute pentru a ajunge pe Terra atunci cand sunt indreptate exact spre planeta noastra. Particulele in cauza au nevoie insa, de obicei, de 30 de minute pentru a ajunge pe Terra. Proiectiile importante de bule de plasma, cele mai de temut, incep sa aiba efecte pe Terra la 1-4 zile dupa eruptie.

Aceste proiectii de plasma din spatiu interfereaza cu campul magnetic terestru, provocand furtuni magnetice.

Aceste fenomene se afla la originea aurolelor boreale. Totusi, ele pot avea si efecte distrugatoare. In 1989, o violenta furtuna magnetica a lasat fara electricitate 5 milioane de persoane in Canada timp de mai multe ore, dupa ce a distrus transformatorul electric dintr-o centrala nucleara din Statele Unite.

In iulie 2012, o uriasa furtuna solara a trecut la mica distanta de Terra.

Monitorizarea furtunilor solare reprezinta o activitate cu o miza foarte importanta. In prezent, gratie satelitilor americani, aceste fenomene pot fi prevazute cu doar cateva ore inainte de a ajunge pe Terra, fapt care permite totusi luarea unor masuri de urgenta. NASA si Agentia Spatiala Europeana (ESA) lucreaza in prezent la o serie de programe din acest domeniu de activitate.

Sursa: mediafax.ro