Acasă Stirile zilei Descoperire: Albinele isi pot „reintineri” creierul

Descoperire: Albinele isi pot „reintineri” creierul

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii din cadrul Universitatii de Stat din Arizona au descoperit ca albinele mai varstnice efectiv isi pot inversa procesul de imbatranire a creierului, atunci cand se ocupa de sarcinile de ingrijire a coloniei, sarcini indeplinite de obicei de catre albinele tinere.

In timp ce cercetarile actuale asupra instalarii dementei senile la oameni se axeaza pe noi tratamente medicamentoase, cercetatorii americani sunt de parere ca, in conformitate cu rezultatele descoperirii lor, interactiunile sociale pot intarzia sau chiar trata dementa senila, informeaza ScienceBlog.

In cadrul studiului publicat in jurnalul de specialitate Experimental Gerontology, echipa de cercetatori americani si colegii lor norvegieni, condusi de profesorul asociat Guro Amdam, au prezentat rezultatele conform carora albinele batrane care preiau sarcinile celor tinere prezinta schimbari in structura moleculara a creierului.

„Din cercetarile anterioare am aflat ca, atunci cand albinele stau in stup si au grija de larve, isi pastreaza capacitatea mentala pe intreaga perioada de timp cat au fost studiate”

declara Guro Amdam.

„Cu toate aceste, dupa perioada in care au fost doici pentru larve, albinele se intorc la colectat polen si imbatranesc foarte repede. Dupa doar doua saptamani de la intoarcerea la sarcinile lor tipice, albinele prezinta aripi uzate, isi pierd perii de pe corp si, mai important, incep sa-si piarda functiile creierului – in principal capacitatea de a invata lucruri noi. Am vrut sa stim ce se putea intampla daca puneam albinele lucratorare sa aiba din nou grija de larve”

continua profesorul Amdam.

In timpul experimentelor, cercetatorii au scos toate albinele tinere din stup, lasand acolo doar regina (matca) si larvele. Cand albinele lucratoare varstnice s-au intors la stup, activitatea s-a diminuat pentru cateva zile. Apoi, o parte dintre albinele lucratoare s-au intors la activitatea lor normala, in timp ce restul au inceput sa aiba grija de stup si de larve. Dupa doar 10 zile, cercetatorii au descoperit ca jumatate dintre albinele ramase in stup si-au imbunatatit considerabil capacitatea de a invata lucruri noi.

Echipa cercetatorilor nu a descoperit doar acest aspect, ci si o schimbare la nivelul proteinelor din creierul albinelor.

Dupa ce au comparat creierele albinelor ramase in stup cu cele ale albinelor intoarse la activitatea lor obisnuita, oamenii de stiinta au observat schimbari in cadrul a doua tipuri de proteine. Astfel, au descoperit ca proteina Prx6, existenta si in creierul uman, poate proteja creierul nu doar de dementa – inclusiv maladia Alzheimer.

De asemenea, s-a mai descoperit o proteina specializata care protejeaza celelalte proteine in momentul in care creierul si alte tesuturi sunt supuse stresului la nivel celular.

Asadar, creierul are o mare capacitate de adaptare, fiind in stare sa raspunda spontan la experiente sociale specifice.

In general, cercetatorii sunt interesati de crearea unui medicament care sa ajute la pastrarea functiilor creierului, dar s-ar putea sa fie nevoie de circa 30 ani de cercetari si teste pana la indeplinirea acestui deziderat.

Guro Amdam mai adauga ca sunt necesare o serie de experimente viitoare pe mamifere, precum sobolanii de laborator, pentru a afla daca aceleasi schimbari moleculare observate la albine pot fi induse social si oamenilor.