Acasă Utile Culinar Decizie cruciala luata de Uniunea Europeana in privinta micului romanesc

Decizie cruciala luata de Uniunea Europeana in privinta micului romanesc

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat joi Regulamentul prin care Comisia Europeana este de acord cu folosirea carbonatului de sodiu si a altor doi aditivi alimentari ce se folosesc in mod tradiţional pentru prepararea micilor romanesti.

 

Oficial, de astazi putem comercializa mici pe intreg teritoriu comunitar.

Comisia Europeana a adoptat ieri, la Bruxelles, Regulamentul (601/2014) de modificare a unei anexe dintr-un Regulament mai vechi (1.333/2008) referitor la categoriile de carne si utilizarea anumitor aditivi alimentari in preparatele din carne. In noua anexa figureaza, ca acceptaţi pentru preparatele din carne, trei substanţe care se folosesc in mod tradiţional pentru prepararea mititeilor romanesti: carbonaţii de sodiu (E 500), acidul carminic (E 120) si zaharuri si melase caramelizate (E 150). In consecinţa, de la intrarea in vigoare a noului Regulament, adica de astazi, micii romanesti se pot comercializa in toate statele Uniunii Europene.

 

„La cererea anumitor state membre si/sau a industriei carnii, au fost luate in considerare anumite utilizari ale curcuminei (E 100), cosenilei (E 120), zaharurilor si melaselor caramelizate (E 150a-d), extractului de ardei rosu (E 160c) si rosului de sfecla (E 162), aditivi care au fost utilizați in mod tradițional in anumite state membre pentru colorarea produselor de tip merguez si a altor produse tradiționale: salsicha fresca, mici, butifarra fresca, longaniza fresca, chorizo fresco, bifteki, soutzoukaki, kebap, cevapcici si pljeskavice si este adecvat sa se autorizeze aceste utilizari. De asemenea, la cererea anumitor state membre si/sau a industriei carnii, a fost luata in considerare utilizarea carbonaților de sodiu (E 500) drept agenți de umezire in preparatele din carne de pasare, mici, bifteki, soutzoukaki, kebap, seftalia, cevapcici si pljeskavice pentru menținerea consistenței si a caracterului suculent in cursul prepararii ulterioare si este adecvat sa se autorizeze aceasta utilizare.”, se arata in documentul publicat in Jurnalul Oficial al UE.

 

Potrivit datelor Federaţiei Pro Agro, in Romania se consuma anual intre 20.000 si 25.000 de tone de mici. Este o piaţa fragmentata estimata la aproximativ 50 de milioane de euro, acoperita in mare parte marcile private ale marilor retaileri, dar si de branduri mici locale sau regionale.

Cei mai mari producatori de mici din Romania sunt Doly-Com Botosani, Diana, Aldis Calarasi, CrisTim si Angst. Sursa: economica.net