Acasă Stirile zilei Stiinta Daca esti ROMAN trebuie sa cunosti asta! DESCOPERIRI in hartile secrete ale...

Daca esti ROMAN trebuie sa cunosti asta! DESCOPERIRI in hartile secrete ale SARMIZEGETUSEI!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Hartile secrete ale SARMIZEGETUSEI! Un studiu multidisciplinar efectuat la cetatile dacice de la Gradistea a pus in evidenta faptul ca in acest loc exista un oras intins pe o suprafata de peste 200 de kilometri patrati.

Cercetarile au fost demarate de Ministerul Lucrarilor Publice, Ministerul Culturii si Ministerul Cercetarii. Ele aveau drept scop delimitarea fizica a complexului de fortificatii prin alte metode decat sapaturile arheologice.

Abia in urma acestui studiu, care sa detalieze ce si unde trebuie sapat, urma sa aiba loc decopertarea, restaurarea, conservarea siturilor si transformarea zonei intr-o rezervatie arheologica nationala, punct turistic de importanta deosebita, cu protectie armata din partea jandarmeriei, care urma sa opreasca ofensiva jefuitorilor de comori.

Rezultatele, care nu au fost date oficial publicitatii, sunt uluitoare. Fortificatiile nu reprezinta doar cetati disparate asezate pe culmile muntilor, ci un ansamblu compact, o asezare militaro-civila montana, cu mai multe nuclee, intinsa pe o suprafata de 200 de kilometri patrati. Majoritatea vestigiilor sunt inca acoperite de pamant.

Din comisia formata au facut parte specialisti pentru detectarea straturilor de profunzime prin magnetometrie, specialisti in probleme hidrotehnice, arheologi, ingineri constructori, arhitecti si specialisti in geodezie.

Ceea ce spuneau anticii s-a confirmat. Fortificatiile sunt deosebit de complexe si sunt suprapuse, in multe locuri, pe asezari mai vechi. Pentru a avea o imagine a modului in care s-a lucrat, dam exemplul grupului format dintr-un geodez si un specialist in magnetometrie. Geodezul, regretatul general de divizie Vasile Dragomir, (foto) cauta zonele de relief care pareau transformate pentru utilitati militare. Al doilea instala magnetometrele si trasa profilul subsolului in zona indicata.

Magnetometrul este un aparat care poate radiografia si pune in evidenta elementele din subsol, la adancimea dorita de operator. In acest caz sondajul a mers pana la o adancime de opt metri. Asa au fost descoperite constructiile scufundate in pamant, dar si incintele subterane care i-au uluit pe cercetatori.

Conform datelor din studiu, mega-asezarea regilor daci, un complex militaro-civil, este situata pe masivul Sureanu, munte care coboara catre est, nord si vest in Podisul Transilvaniei, intre raurile Sebes si Strei.

Fiecare inaltime a acestui munte a fost terasata de jos in sus. Fiecare terasa, care era locuita, era aparata de ziduri proprii. Pe culmi au fost construite una sau mai multe cetati fortificate. S-a mers pana acolo incat fiecare cvartal al unei aglomeratii urbane mai mari era la randul lui aparat de un zid propriu.

In studiu, fiecare aglomerare urbana este numita «modul», fiecare era aparat de mai multe ziduri dispuse concentric. Distantele de la o aglomerare urbana la alta erau mici, in general de cateva zeci de metri. Distantele cele mai mari de la un nucleu fortificat la altul nu depasesc patru kilometri. Fiecare aglomerare are locuintele si sanctuarele sale, asa cum apar si la Sarmisegetuza Regia, cea cunoscuta pana acum.

Intre aceste nuclee exista insa numeroase terase cu urme de locuire stravechi, mai vechi decat perioada dacica clasica. De asemenea, asezari civile se gasesc peste tot pe vaile apelor dintre munti. Totul pe o suprafata de aproximativ 200 de kilometri patrati.

Citeste despre cea mai importanta decoperire din Muntii Orastiei pe PAGINA URMATOARE!