Acasă Stirile zilei Bani Cutremur bancar fara precedent in Romania! Cat pierd bancile prin conversia creditelor...

Cutremur bancar fara precedent in Romania! Cat pierd bancile prin conversia creditelor in franci?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Banca Nationala a estimat o pierdere contabila de aproape 4,3 miliarde lei (950 milioane de euro) pentru cele 11 banci comerciale care au in portofoliu credite in franci elvetieni, daca s-ar aplica la portofoliul existent conversia in lei la cursul de la momentul acordarii imprumutului.

Banca centrala a calculat aceste pierderi intr-un scenariu care a avut in vedere cursurile istorice de la momentul acordarii celor 75.000 de credite aflate inca in bilanturile bancilor si cursul la zi pentru resurselor atrase in vederea finantarii portofoliului.

Potrivit simularii BNR, toate resursele din pasiv sunt practic la valoarea in lei la zi, fara sa se faca diferentieri privind costul real de finantare, fiind argumentat ca in contabilitatea romaneasca toate elementele de bilant denominate in valute straine sunt reflectate la cursul de la finalul fiecarei luni.

Valoarea in lei a soldului creditelor in franci elvetieni evidentiate in prezent in bilanturi se ridica acum la 9,8 miliarde lei. Banca centrala nu a luat in calcul creditele externalizate de banci.

Din totalul celor 75.000 de persoane care figureaza cu credite in franci elvetieni inregistrate in bilanturile bancilor, aproape o treime (32%) se regasesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% Banca Romaneasca si 2% la OTP Bank.

In cazul OTP datele nu sunt relevante, intrucat banca a externalizat aproape intreg portofoliul de credite in franci elvetieni catre un vehicul special, inregistrat in Olanda. Pentru creditele externalizate, banca realizeaza in prezent doar serviciul de colectare a creantelor.

Chiar daca bancile ar fi putut avea castiguri din aprecierea francului, in conditiile in care dobanzile si comisioanele aduceau venituri mai mari prin transformare in lei, iar la creditele pe termene lungi (25-30 de ani) rambursarea principalului era mica in primii ani, conversia la cursul istoric ar insemna o depreciere imediata a valorii nominale a imprumutului.

Creditele in franci elevetieni au debutat pe piata locala in 2005, iar datele BNR indicau pentru finele anului 2008 un sold al acestor imprumuturi de aproximativ 12 miliarde de lei, echivalentul a 4,5 miliarde franci (la cursul de la sfarsitul anului, de 2,6717 lei/franc). In noiembrie 2014, soldul imprumu­turilor in franci acordate populatiei era de circa 8 miliarde lei.

Francul s-a apreciat puternic in utlimele zece zile, dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la pragul minim stabilit pentru cursul de schimb, de 1,2 franci/euro.

In utlima sedinta a saptamanii trecute, moneda elvetiana a atins un nou maxim istoric, de 4,5817 lei/franc. Comparativ cu nivelul anuntat de BNR anterior deciziei Bancii Elvetiei, francul se afla in crestere cu 22,5% fata de leu.

La scurt timp dupa aprecierea puternica a francului elvetian pe pietele internationale, Guvernul a initiat discutii, prin intermediului ministrului Finantelor, Darius Valcov, atat cu reprezentantii BNR, cat si cu partidele parlamentare, pentru a vedea ce solutii pot fi propuse pentru protectia debitorilor cu credite in franci elevetieni.

Mai multe voci din Parlament au vorbit de conversia creditelor in franci elvetieni la cursul istoric de la momentul acordarii creditelor.

Sursa: Mediafax