Acasă Stirile zilei Bani Cum va fi 2014 pe piata imobiliara. Vor scadea sau creste preturile...

Cum va fi 2014 pe piata imobiliara. Vor scadea sau creste preturile locuintelor?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cum va fi piata imobiliara in 2014? Raspunsul la intrebare ne este oferit de ultima analiza semnata de specialistii in evaluare de la compania Darian, potrivit carora tendinta de scadere a preturilor se va pastra cel mai probabil pe termen mediu, in conditiile in care economia nu da semne solide de redresare.

Sansa relansarii economiei si implicit si a pietei imobiliare consta in relansarea finantarii prin atragerea fondurilor europene in bugetul 2014-2020, asanarea pierderilor din economie, transparenta in utilizarea fondurilor bugetare si eficientizarea investitiilor, cred analistii Darian.

Mai mult, acestia considera ca faptul ca programul guvernamental Prima Casa nu a facut distinctie intre stocul de locuinte noi si cel vechi, coroborat cu faptul ca TVA-ul se aplica doar apartamentelor situate in blocurile noi, crescand pretul acestora cu 5% sau 24%, a determinat dezvoltatorii sa concureze pe aceleasi plaje de pret cu apartamentele construite inainte de 1990.

Analizele firmei de evaluare arata ca valorile proprietatilor imobiliare din Romania au continuat sa scada si in ultimul an, dar intr-un ritm mai temperat, presiuni mai accentuate fiind asupra terenurilor pentru dezvoltare, care au scazut cu aproximativ 6% in ultimele 12 luni. Spre deosebire de acestea, terenurile agricole si-au continuat aprecierea, cresterea in ultimii 2 ani fiind de aproximativ 50%.

„Daca in ultimii 5 ani preturile apartamentelor vechi au inregistrat la nivel national scaderi de aproximativ 41% – cu diminuari ale valorilor si de 25% pe an, in perioada de inceput a crizei – in ultimul an scaderea a fost de doar 2%”, se mentioneaza intr-un comunicat al Darian.

Pentru al saselea an consecutiv, compania Darian DRS SA a lansat studiul „Analiza pietei imobiliare” alaturi de „indicele imobiliar Darian”. Studiul cuprinde cele mai mari 27 de orase din Romania, analizand evolutia pietei pe fiecare sector al pietei imobiliare, pe baza preturilor de tranzactionare.

Rezumatul analizei de piata Darian DRS.docx2

Pe primul loc in clasamentul preturilor la apartamentele vechi se situeaza si de aceasta data Bucurestiul, cu o medie de 957 euro/mp, urmata indeaproape de Cluj-Napoca cu 954 euro/mp, pe locul trei situandu-se Timisoara cu 862 euro/mp.

Rezumatul analizei de piata Darian DRS

Comparativ cu perioada de inceput a crizei, preturile apartamentelor vechi au scazut in Bucuresti cu aproximativ 63%, scaderea moderandu-se in ultimele 12 luni, fiind de aproximativ jumatate de punct procentual.

Cea mai mare scadere a preturilor a fost consemnata la apartamentele vechi anul trecut s-a inregistrat in orasul Arad, de 7,8%, unde pretul mediu a fost in semestrul doi 2013 de 587 euro. Pe locul doi se afla Drobeta Turnu Severin, cu o scadere de 4,1% si o valoare medie de 626 euro/mp si Ploiesti, cu o scadere de 3,9% si o valoare medie de 748 euro/mp.

Rezumatul analizei de piata Darian DRS.docx1

Preturile apartamentelor noi la nivelul intregii tari au inregistrat o scadere usor mai redusa decat a celor vechi, de la inceputul crizei diminuarea fiind de aproximativ 35%, iar scaderea in ultimele 12 luni de aproximativ 1%.

Capitala a detinut suprematia si in ceea ce priveste preturile apartamentelor noi, pretul mediu fiind de aproximativ 1.138 euro/mp (singurul oras cu preturi de peste 1.000 euro/mp), in scadere cu aproximativ 44% fata de perioada de inceput a crizei si cu aproximativ 0,3% mai mici decat in urma cu 12 luni.

Apartamentele noi din Deva au inregistrat anul trecut cea mai mare scadere, de 6,2%, ajungand la un nivel mediu de 617 euro/mp. O alta diminuare importanta a fost raportata in Timisoara, de 3,2%, iar pretul mediu este de 927 euro/mp.