Acasă Politic Cum se descurca cu banii un eurodeputat

Cum se descurca cu banii un eurodeputat

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pozitia de care se bucura politicienii trimisi de popor in Parlamentul European (PE) este una de-a dreptul privilegiata daca e sa judecam dupa aspectele financiare ale statutului de europarlamentar. Astfel, un deputat in PE beneficiaza, pe langa salariul de peste 6.000 de euro, de mai multe indemnizatii (pentru cheltuieli generale, indemnizatii de sedere, indemnizatii anuale de calatorie), de rambursarea cheltuielilor de deplasare, precum si de circa 20.000 de euro lunar pentru angajarea asistentilor.

Salariul brut al unui europarlamentar este de aproximativ 7.900 de euro, achitat din bugetul PE. Dupa retinerea impozitului comunicat si a contributiei pentru asigurarea de accident, salariul net ajunge la circa 6.200 de euro, potrivit informatiilor publicate pe site-ul Parlamentului European. De asemenea, statele membre pot sa perceapa din salariu un impozit national.

Salariul de baza este stabilit la 38,5% din salariul de baza al unui judecator al Curtii Europene de Justitie. Exista si cateva exceptii: deputatii care au avut un mandat in Parlamentul European inainte de alegerile din 2009, cand a fost stabilit acest sistem unic de salarizare, au putut opta pentru mentinerea sistemului national anterior pentru salariu, indemnizatia tranzitorie si pensii.

Pe langa salariu, membrii Parlamentului European primesc o serie de indemnizatii cu scopul de a acoperi cheltuielile pe care acestia le fac pentru indeplinirea sarcinilor lor parlamentare.
Astfel, indemnizatia pentru cheltuieli generale vizeaza acoperirea cheltuielilor din statul membru in care au fost alesi, precum costurile de administrare a birourilor deputatilor, factura telefonica si taxele postale, achizitionarea, utilizarea si intretinerea echipamentului informatic si telematic. Indemnizatia este redusa la jumatate in cazul deputatilor care, fara o justificare adecvata, nu participa la jumatate din numarul sedintelor plenare pe parcursul unui an parlamentar (septembrie-august). Valoarea indemnizatiei este de aproximativ 4.300 de euro pe luna.

Eurodeputatilor li se ramburseaza costul real al biletelor de calatorie pentru participarea la sedintele plenare, reuniunile comisiilor, reuniunile grupurilor politice de la Bruxelles sau Strasbourg. Rambursarea sumelor se face dupa prezentarea chitantelor, in limita costului unui bilet de avion la clasa business, a unui bilet de tren de clasa I sau a 0,50 de euro pe kilometru pentru calatoria cu masina, la care se adauga indemnizatii fixe in functie de distanta si durata calatoriei, pentru a acoperi celelalte costuri ale deplasarii (precum taxele de autostrada, taxele pentru excesul de bagaje sau pentru rezervari).

Pe langa acoperirea acestor cheltuieli de deplasare, europarlamentarii au o indemnizatie anuala de calatorie, deoarece, deseori, ei calatoresc in afara statului membru de origine pentru indeplinirea sarcinilor lor, dar in alte scopuri decat reuniunile oficiale (de exemplu, pentru a participa la o conferinta in alt stat membru sau pentru a face o vizita de lucru in alta tara, in calitate de raportor).