Acasă Stirile zilei Cum s-a raspandit cu asa repeziciune Ebola? O vindecatoare este cauza focarului!

Cum s-a raspandit cu asa repeziciune Ebola? O vindecatoare este cauza focarului!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

De ce se raspandeste virusul Ebola cu asa repeziciune? O vindecatoare care pretindea ca trateaza febra hemoragica atragea bolnavii din Guineea vecina, asa a trecut virusul frontiera.

Aceasta femeie care vindea plante medicinale in Sokoma, un sat izolat situat in apropiere de frontiera cu Guineea, „sustinea ca poate vindeca Ebola”, povesteste pentru AFP Mohamed Vandi, oficialul medical cu cel mai inalt grad din Kenema, in estul statului Sierra Leone, epicentrul epidemiei.

„Bolnavii din Guineea traversau frontiera pentru a fi vindecati” de aceasta femeie, adauga el.

„Ea s-a infectat si apoi a murit. in timpul funeraliilor ei, femei din imprejurimi s-au infectat la randul lor”.

Participantii la aceste funeralii s-au dispersat apoi pe dealuri in regiunea frontaliera, declansand decese in lant, apoi inhumari publice, propice unor noi contaminari.

Focarul s-a transformat in epidemie atunci cand a ajuns la 17 iunie in Kenema, un oras multietnic cu 190.000 de locuitori care detinea deja un record mondial trist de febra de Lassa, o alta forma de febra hemoragica similara Ebola.

Dar in pofida experientei cu acest tip de boala, spitalul vechi din Kenema nu a putut rezista brutalitatii noului virus.

Fotografii socante cu infirmiere decedate fixate pe un panou agatat de peretii institutiei etaleaza inspaimantorul tabou al luptei impotriva Ebola.

Douasprezece infirmiere figureaza printre cei 227 de morti inregistrati de la primul caz internat la spitalul din Kenema. Alte aproximativ zece au fost contaminate dar s-au vindecat.

Institutia adaposteste singura sectie din lume de izolare in caz de febra de Lassa, distincta de cladirea principala, si are acum o sectie de izolare pentru Ebola, construita in graba.

„Infirmierele decedate si cele care au supravietuit nu puteau sti ca sunt infectate. Ducem o batalie noua. Virusul Ebola este nou aici si invatam pe parcurs”, recunoaste Vandi.

Responsabila de peste 25 de ani de sala de tratamente pentru febra de Lassa, Mbalu Fonnie a supravietuit acestei febre hemoragice dar nu si Ebola, pe care a contractat-o in iulie de la un pacient. Ea a murit cateva zile mai tarziu.

Acest deces si cel al altor doua infirmere, precum si moartea unui membru al personalului de pe ambulanta au provocat o greva in randul celor aproximativ 100 de infirmiere impotriva proastei gestionari a centrului anti-Ebola.

„Peste tot unde loveste virusul Ebola pentru prima data ajunge la un procent ridicat in randul personalului medical”, subliniaza Mohamed Vandi. „Virusul este mortal si implacabil. La cea mai mica eroare, te contamineaza”.

Virusologul Umar Khan, erou al luptei impotriva Ebola in Sierra Leone, a decedat in iulie dupa ce a salvat circa 100 de vieti si, de atunci, au murit cel putin noua infirmiere.

Unitatea anti-Ebola numara 80 de paturi, aproape dublul capacitatii sale. Personalul este format din voluntari si multe infirmiere au refuzat sa lucreze aici.

Unii afirma ca au lucrat fara incetare timp de saptamani intregi, cate 12 ore pe zi.

Sotul infirmierei Rebecca Lansana, decedata in august, Emmanuel Karimu, precizeaza pentru AFP ca ea a fost transferata de la maternitate in aceasta sectie dupa o formare scurta de o saptamana.

Intr-o zi, dupa munca, ea a inceput sa faca febra si, temandu-se de era mai rau, a mers sa faca un test care s-a dovedit pozitiv.

„Au internat-o in aceeasi zi in sectia anti-Ebola si dupa patru zile a murit”, a declarat Emmanuel Karimu, care acuza spitalul ca nu a furnizat material de protectie adecvat.

De atunci, formarea personalului a fost net ameliorata, cu ajutorul agentiilor umanitare internationale si al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), asigura spitalul.

Dupa ce o vindecatoare locala obscura le-a promis salvarea victimelor epidemiei declansate la inceputul anului in Guineea, virusul a contaminat 848 de persoane in Sierra Leone, provocand moartea a 365, potrivit ultimului bilant al OMS.

Statisticile „ne arata un lucru: Ebola este aici printre noi si impactul sau asupra noastra este real”, a amintit responsabilul guvernamental petru regiunea de est, Maya Kaikai, in cadrul unei conferinte de presa la Kenema.

„Este o boala care se raspandeste foarte repede”, a avertizat el, „fara sa-i pese de nivelul de studii, de statutul economic, de apartenenta politica, de varsta, de grupul etnic, de sex sau religie”.

Sursa: mediafax.ro