Acasă Sanatate Cum iti poti calcula greutatea ideala in functie de varsta si inaltime

Cum iti poti calcula greutatea ideala in functie de varsta si inaltime

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ti-ai dori o greutate ideala si nu stii cum sa o verifici? Cantarul ne poate duce pe o pista falsa, adevaratul mod prin care iti calculezi greutatea ideala este in functie de varsta si inaltime.

Nutritionistii spun ca cel mai important nu este indicele de masa corporala. Greutatea ideala variaza in functie de sex, de varsta sau de constitutie, iar uneori centimetrul este cel care spune daca o persoana este supraponderala.

Care este, de fapt, greutatea ideala?

Greutatea normala este cea pe care o avem in mod natural, fara sa fie nevoie de un regim de slabire. Greutatea de echilibru (set point) este cea pe care o avem atunci cand mancam suficient cat sa nu ne mai fie foame. Un punct de stabilitate variaza cu 5 kilograme, in plus sau in minus. Poti cantari 55 kg intr-un moment al vietii tale, iar in alt moment sa cantaresti 58 de kg, fara sa fii in afara marjei greutatii naturale.

Pot calcula greutatea ideala?

Ideea ca ar trebui sa cantaresti cu 10 kg mai putin decat inaltimea (53 kg la 1,63 m) nu corespunde realitatii. Acest calcul nu tine cont de varsta, de sex sau de gradul de activitate fizica. Pentru 1,68 m poti cantari intre 58 si 72 de kg si sa ai o greutate de echilibru.

O alta metoda de a stabili greutatea ideala este calcularea indicelui de masa corporala. Acest calcul consta in a imparti greutatea la patratul inaltimii. Nutritionistii spun ca indicele de masa corporala este util pentru a produce statistici la scara mondiala, mai putin pe plan personal si nu corespunde greutatii ideale. Nici acesta nu ia in calcul diferentele de sex sau diferentele dintre sportivi, care au muschii grei si persoanele sedentare.

Care trebuie sa fie masa grasa corporala?

Masa grasa corporala recomandata se situeaza intre 15 si 20%. Ea trebuie mentinuta sub 30% pentru femei si sub 20% pentru barbati, pentru a micsora riscul de boli cardiovasculare.

Cu cat nivelul de masa slaba (muschi) este mai mare, cu atat este mai bine pentru sanatate si longevitate?

Cifrele de pe cantar sunt importante, insa modul in care sunt repartizate grasimile este mai important pentru sanatate. Surplusul de grasime la nivelul bazinului este mai putin periculos pentru sanatate decat cel de la nivelul abdomenului.

Pericolul intervine cand centimetrul arata mai mult de 100 cm la un barbat si 88 cm la o femeie. In acest caz apare sindromul metabolic, ceea ce inseamna ca grasimea a inceput sa imbrace organele interne.

Pentru a evita sindromul metabolic este bine sa faci miscare zilnic. Nu vorbim neaparat de ore de antrenament petrecute la sala. Mersul pe jos, urcatul scarilor, menajul sau gradinaritul sunt activitati fizice care iti permit sa iti mentii o greutate de croaziera.

Miscarea intensa este recomandata in special dupa un regim de slabire ale carui rezultate trebuie stabilizate. Efectele revenirii la alimentatia de dinainte de regim pot fi contracarate prin sport.