Acasă Stirile zilei Stiinta Cum a decurs PRIMA OPERATIE PE CREIER din Romania de acum 40...

Cum a decurs PRIMA OPERATIE PE CREIER din Romania de acum 40 de ani! IMAGINI VIDEO IN PREMIERA

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Profesorul doctor Vasile Miclaus a pus temeliile pe incepurile neurochirurgiei in Timisoara cand a inventat mai multe dispozitive medicale speciale pentru genul acesta de operatii.

Un film inregistrat acum 40 de ani, in care un pacient diagnosticat cu Parkinson, este operat pe creier si, constient fiind, in timpul interventiei chirurgicale, i se cere sa imite gesturi. O operatie cum azi nu se mai poate face in Timisoara.

Vezi VIDEO AICI!

”Timisoara a avut o mare personalitate, pe acest profesor Miclaus, care a fost un adevarat sef de scoala, ne spune dr. Horia Ples, Seful Sectiei de Neurochirurgie a Spitalului Judetean Timisoara. A venit in Timisoara in anul 1955, atunci infiintandu-se Sectia de Neurochirurgie. De ce spun ca a fost o mare personalitate? Pe timpul acela era foarte greu sa pleci dincolo. A avut iesiri la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, la Institutul Burdenko, Rusia, un mare institut care a ramas si acum important pe plan mondial, in care se gasea profesorul Konovalov. A fost la Paris, la Roma, deci un om care a cunoscut foarte mult ce se intampla in strainatate. Trebuie sa amintesc si asta: a participat la razboiul din Coreea in perioada ’53-’54, unde a si primit o decoratie, a Republicii Populare Coreea cu numele “Meritul Sanitar”. Sa nu ma intrebati de ce parte a baricadei a luptat pentru ca nu stiu, doar ca a fost in razboiul din Coreea si, normal, acest lucru l-a ajutat foarte mult sa aiba experienta, sa aiba curaj”.

”Și aici in Timisoara a inventat un aparat de stereotaxie cerebrala , care a fost primul din Romania, de fapt, nu a mai fost nimeni altcineva care sa faca asa ceva la noi in tara. Inventia lui a fost transpusa pe film. Dupa stiinta mea, este primul film neurochirurgical din Romania datand din anul 1973. Este vorba despre o miscare involuntara, o diskinezie, acest Parkinson, pe care toata lumea il stie. Exista si alte miscariinvoluntare, dar vorbesc despre Parkinson, pentru ca toata lumea cunoaste aceasta boala, care cu ajutorul acestui aparat stereotactic inventat de el reuseste sa vindece pacientul”, a adaugat dr. Horia Ples.

Sursa: televiziunea-medicala.ro