Acasă Stirile zilei Stiinta Cea mai calda luna SEPTEMBRIE din ultimii 134 de ani! METEOROLOGII avertizeaza:...

Cea mai calda luna SEPTEMBRIE din ultimii 134 de ani! METEOROLOGII avertizeaza: ”OMENIREA se indreapta catre o catastrofa!”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Septembrie 2014 a reprezentat cea mai calda luna septembrie de pe Pamant din 1880 si pana in prezent, meteorologii avertizand ca daca nu se iau masuri rapide, omenirea se va indrepta catre o catastrofa.

Pe uscat, pe plan global, temperaturile au fost mai mari decat media, cu exceptia centrului Rusiei si a anumitor parti orientale si din nordul Canadei.

„Recordurile de caldura au fost inregistrate in special in nordul Africii occidentale, in regiunile de litoral din sud-estul Americii latine, in sud-vestul Australiei, in regiuni din Orientul Mijlociu si in cateva zone din Asia de sud-est”, precizeaza acelasi raport.

La suprafata oceanelor, temperatura din septembrie 2014 a fost, pe plan global, cu 0,66 grade peste media secolului al XX-lea, care este de 16,2 grade.

„Acest fapt marcheaza, de asemenea, cea mai ridicata temperatura inregistrata din 1880 la suprafata oceanelor”, precizeaza NOAA, afirmand ca aceasta crestere a temperaturilor a fost observata la nivelul tuturor oceanelor, in special in nord-estul si partea ecuatoriala a Oceanului Pacific.

In 2014, mai, iunie, august si septembrie au fost lunile cele mai calde inregistrate vreodata, de cand a inceput masurarea temperaturilor, in 1880.

Cu exceptia lui februarie, toate celelalte luni au intrat in topul 4 al celor mai calde luni inregistrate vreodata pentru fiecare dintre ele, precizeaza NOAA.

Daca 2014 isi mentine temperaturile lunare peste media secolului al XX-lea pana la sfarsitul lunii decembrie, atunci el va deveni cel mai cald an calendaristic din 1880 si pana in prezent.

Cu o temperatura medie de 14,78 grade Celsius, primele noua luni din 2014 detin, la egalitate cu 1998, recordul de caldura pe uscat si la suprafata oceanelor.

Dupa Summitul de la New York si inainte de Conferinta anuala ONU pentru clima, ce va avea loc in decembrie la Lima, negociatori din 195 de tari se vor intalni in aceasta saptamana la Bonn, in Germania, si vor incerca sa obtina progrese in vederea unui acord international ce ar putea fi semnat in 2015.

Daca nu se va face nimic, spune seful diplomatiei americane John Kerry, omenirea se indreapta catre o „catastrofa”, deoarece „asa cum stiti deja, viata pe Terra are un termen limita”.

La mai bine de un an dupa Conferinta de la Paris, negociatorii au o sarcina uriasa pentru a obtine un consens in privinta unui text care va trebui sa permita limitarea, pe termen lung, a cresterii temperaturilor la nivel mondial la cel mult 2 grade Celsius in raport cu era preindustriala. Dincolo de acest prag, consecintele se anunta extrem de costisitoare si dramatice, previn oamenii de stiinta, care vorbesc chiar de o „adaptare imposibila” pentru anumite populatii.

In medie, temperatura pe Glob a crescut cu 0,06 grade pe deceniu din 1880 in 2013, insa ritmul de crestere a fost mult mai ridicat de la inceputul anilor 1960. Intre 1964 si 2013, cresterea a fost de 0,15 grade pe deceniu.

Green Climate Fund (GCF) al ONU a strans pentru moment doar 2,3 miliarde de dolari. Aceasta suma este foarte indepartata de obiectivul de 10 miliarde de dolari pana la sfarsitul anului si de cel de 100 miliarde pe an incepand din 2020.

Sursa: mediafax.ro