Acasă Sanatate Ce se intampla in ORGANISMUL tau atunci cand mananci combinatia romaneasca de...

Ce se intampla in ORGANISMUL tau atunci cand mananci combinatia romaneasca de MAMALIGA cu BRANZA si SMANTANA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Nutritionistul Cristian Margarit a analizat ce se intampla in organismul nostru atunci cand mancam una din cele mai delicioase preparate romanesti, mamaliga cu branza si smantana.

Nutritionistul Cristian Margarit scrie cate calorii contine traditionala mamaliguta cu branza si smantana. Este traditionala, usor de preparat, delicios, dar plina de calorii.

Mamaliga: 150kcal/100g (depinde evident de cantitatea de apa folosita)

Branza de burduf: 370kcal/100g

Smantana: 300kcal/100g

Oul: vreo 70 pe bucata

Se propun si variante “light” cu branza degresata si iaurt in loc de smantana, dar este posibil ca per total indicele glicemic sa creasca (pana la urma porumbul e o sursa majora de carbohidrati, complecsi, ce-i drept), generand o senzatie de foame mai puternica si poti sfarsi mancand in ziua respectiva chiar mai multe calorii decat daca ai manca branza grasa si smantana, dar cu o cantitate mai mica de mamaliga, scrie Cristian Margarit.

In total o portie medie poate sa treaca lejer de 1000kcalorii, ceea ce echivaleaza cu 3-4 ore de munca la sala pentru cei mai multi dintre noi. Pentru cei care vor sa creasca in greutate este un fel de mancare potrivit.

Per total, porumbul este mai bun decat graul, pentru ca nu contine gluten si malaiul/mamaliga se digera ceva mai lent. Sunt estimari in legatura cu dependenta si bulimia indusa de grau, inlocuirea cu cereale fara gluten ducand chiar la reducerea cu cateva sute de calorii pe zi, de la sine, fara alte eforturi de vointa.

Totusi, in consumul cu adevarat traditional de porumb (in America), deficitul de niacina (vitamina B3) era contracarat de un mod special de preparare. Acel mod de preparare a fost considerat inutil de catre europeni si chiar de catre colonistii americani, ducand astfel la boala numita pelagra. Lactatele si ouale compenseaza deficitul de niacina.

E de preferat ca mamaliga sa fie facuta dintr-un malai macinat grosier, nu cu faina de porumb, care poate sa aiba un indice glicemic semnificativ mai mare. De asemenea, mamaliga rece este mai indicata celor care vor sa slabeasca.

Sursa: cristianmargarit.ro