Acasă Sanatate Cat ne ingrasam dupa fiecare masa luata la fast-food?

Cat ne ingrasam dupa fiecare masa luata la fast-food?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Indicele de masa corporala (IMC) al unei persoane creste cu 0,03% de fiecare data cand aceasta consuma mancare fast-food, se arata intr-un studiu al cercetatorilor americani, publicat in Bulletin of the World Health Organisation.

Datele studiului au relevat, de asemenea, ca, intre 1999 si 2008, numarul meniurilor fast-food consumate anual de o persoana, la nivel global, a crescut de la 27% la 33% in intervalul 1998 – 2008. in aceeasi perioada de timp, indicele mediu de masa corporala din cele 25 de tari dezvoltate a crescut de la 25,8% la 26,4%, conform dailymail.co.uk.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din California au ajuns astfel la concluzia ca fiecare meniu fast-food cauzeaza o crestere cu 0,03% a indicelui de masa corporala.

O persoana cu IMC intre 18,5% si 24,9% are o greutate normala, un IMC intre 25% si 29,9% semnaleaza ca o persoana este supraponderala, iar un IMC de peste 30% reprezinta un simptom al obezitatii.

Cat ne ingrasam dupa fiecare masa luata la fast-food2

Acest studiu este primul care examineaza efectele consumului de mancaruri fast-food asupra obezitatii si ale impactului economic al fenomenului, sustinand ca guvernele ar trebui sa ia masuri concrete de prevenire a obezitatii si a urmarilor sale pe termen lung – diabet, boli cardiovasculare si cancer.

„Daca guvernele nu vor lua masuri pentru reglarea economiei, piata (…) va continua sa promoveze obezitatea in toata lumea, cu urmari dezastruoase pentru sanatatea publica si productivitatea economica”, a declarat Roberto De Vogli, coordonatorul studiului, de la Departamentul de stiinte ale sanatatii publice al Universitatii din California, Davis.

Studiul se concentreaza pe tarile dezvoltate, insa descoperirile acestuia sunt relevante si pentru tarile in curs de dezvoltare, deoarece „practic, toate natiunile au trecut printr-un proces de globalizare si de reglare a pietei – mai ales in ultimele trei decenii”, a afirmat Roberto De Vogli.

Cele mai mari cresteri ale IMC au fost inregistrate in Canada, Australia, Irlanda si Noua Zeelanda, in timp ce cresterile cele mai reduse se inregistreaza in tarile cu reglementari de piata mai stricte, precum Italia, Olanda, Grecia si Belgia.