Aboneaza-te la Newsletter
hsgasa

Care sunt numerele tale NOROCOASE in 2014 in functie de zodie!

Numerologia atrage tot mai mult interesul celor care doresc sa-si afle numerele norocoase. Astrologii au aratat ca exista o serie de numere norocoase care iti pot dicta destinul, iti pot stabili starea de spirit, de sanatate fizica, starea mentala si situatia financiara.

1berbBerbec

Zodie de foc, berbecul este dintre cele mai norocoase zodii, tocmai de aceea niciodata pentru el norocul nu ezita sa ii treaca pragul. Numerele norocoase pentru acesta sunt: 44, 22,1, 15 si 28.

ARTICOLE IN TOP

Noi evaluari care iti calculeaza RISCURILE de ALCOOLISM

Noi evaluari care iti calculeaza RISCURILE de ALCOOLISM


La evaluarea periodica a starii de sanatate a populatiei, medicii de familie sunt obligati sa depisteze si riscurile de alcoolism si depresie. Iata la ce intrebari trebuie sa raspundeti pentru ca medicul sa va poata calcula aceste riscuri.
Pentru identificarea persoanelor cu risc de depresie, medicul de familie trebuie sa le adreseze pacientilor doua intrebari. Nu stim daca sunt multe sau putine, daca sunt edificatoare sau nu, cert este ca, daca raspundeti afirmativ la ambele, medicul de familie va poate trimite la psiholog, considerand ca prezentati risc de depresie.
Adultii fara simptome de boala, evaluati
Conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 619/2014, adultii fara simptome de boala beneficiaza de consultatii gratuite de evaluare a riscului individual. Aceste consultatii se fac la medicul de familie si au drept scop identificarea si interventia asupra riscurilor modificarilor asociate afectiunilor cu pondere importanta asupra poverii imbolnavirilor. Acest tip de afectiuni sunt bolile cardiovasculare, cancerul, dar si problemele legate de sanatatea mintala si sanatatea reproducerii.
Doua intrebari-cheie
Concret, pentru identificarea persoanelor cu risc de depresie, medicul de familie utilizeaza un chestionar-standard cu doua intrebari: "V-ati pierdut interesul sau placerea pentru activitatile obisnuite in ultima luna?" si "V-ati simtit trist, demoralizat sau neajutorat in ultima luna?". "Raspunsul afirmativ la ambele intrebari indica un risc inalt de depresie si impune trimiterea la consultatii de specialitate de psihiatrie", se mai scrie in Ordinul MS nr. 619/2014.


Cum se calculeaza problemele cu alcoolul
Iata intrebarile din chestionarul pentru depistarea consumului problematic de alcool la care vei raspunde:
1. Cat de des consumati o bautura care contine alcool?
a. niciodata – 0 puncte
b. lunar sau mai rar – 1 punct
c. 2-4 ori pe luna – 2 puncte
d. 2-3 ori pe saptamana – 3 puncte
e. 4 sau mai multe ori pe saptamana – 4 puncte
2. Cate bauturi standard consumati intr-o zi obisnuita, atunci cand beti?
O bautura standard contine 12 grame de alcool pur si este echivalenta cu o doza de bere de 330 ml, sau cu un pahar de vin de 125 ml, sau cu un pahar de tarie de 40 ml.
a. una sau doua – 0 puncte
b. trei sau patru – 1 punct
c. cinci sau sase – 2 puncte
d. sapte sau noua – 3 puncte
e. 10 sau mai mult – 4 puncte
3. Cat de des beti sase sau mai multe bauturi alcoolice standard la o singura ocazie?
a. niciodata – 0 puncte
b. lunar sau mai rar – 1 punct
c. lunar – 2 puncte
d. saptamanal – 3 puncte
e. zilnic sau aproape zilnic – 4 puncte
Un scor mai mare de patru la barbati si de trei la femei, obtinut prin cumularea punctajului la minimum doua intrebari, indica un consum problematic de alcool.
12 mii de medici de familie exista, in acest moment, in Romania.

Se RETRAGE din ACTORIE? Mircea Diaconu, DECLARATIE EMOTIONANTA:

Se RETRAGE din ACTORIE? Mircea Diaconu, DECLARATIE EMOTIONANTA: "Las actorii tineri sa vina sa..."


Cu 44 de ani de cariera artistica in spate, Mircea Diaconu ne-a dezvaluit ca, usor si sigur, vrea sa se retraga de pe scena pentru ca actoria a profesat-o cel mai bine in tinerete, preferand sa se retraga in glorie.
Pentru ca trebuie sa-si indeplineasca sarcinile de europarlamentar, vine din ce in ce mai rar in Romania, lasand latura artista pe un loc secund. Mai mult, actorul recunoaste ca nu ii pare rau ca se intampla acest lucru deoarece simte ca a venit timpul sa lase generatia tanara sa-si faca meseria mai bine decat a facut-o el. "De teatru ma ocup foarte putin, sunt un om batran si de mai multa vreme caut forme de retragere, iar faptul ca sunt la Bruxelles e o forma de retragere. Si cand am fost director la Teatrul «Nottara» a fost tot o forma de retragere. In viata si, in general, in cariera e bine sa inveti sa te retragi la timp. Am vazut actori carora, prelungindu-si cariera, le era greu. Eu, tanar fiind, ii simteam cat de greu le era... si atunci mi-am propus in sufletul meu de pusti ca o sa ma retrag la timp. E o e meserie infiorator de grea, care solicita mintea, reflexele, iti solicita absolut tot. Cand imbatranesti, e din ce in ce mai greu", ne-a explicat Mircea Diaconu.


"Nu am disparut ca actor"
Actorul isi argumenteaza motivele pentru care simte nevoia sa ia aceasta pauza. "Actoria e o meserie de tinerete. Trebuie sa iti mearga rotitele perfect. Cand eram tanar, eram «de cauciuc», azi nu va dati seama cate dureri am in fiecare dimineata. Dilema e alta... nu mai pot sa imi fac profesia la nivelul pe care il doream si atunci ma costa prea mult din punct de vedere fizic si psihic. Roata vietii trebuie sa se invarta normal, sa vina ceilalti si sa o faca mai bine ca mine. Nu am disparut ca actor si nici nu voi disparea, filmele vor sta in cutia aia si dupa ce nu voi mai fi viata", a adaugat Mircea Diaconu.
Si-a dorit sa incerce si o alta profesie
Intrebat ce iubeste mai mult, actoria sau politica, Mircea Diaconu precizeaza ca s-a lasat pe mana destinului, care i-a oferit intotdeauna surprize. "Am ajuns actor ca asa a vrut soarta, nu pentru ca asa am vrut eu. Nu am fost niciodata pregatit pentru asta si intotdeauna mi-a ramas in cap ca as fi putut sa fac orice alta meserie. Eu nu sunt un actor tipic, un actor tipic e Florin Piersic, pe care il iubesc si il respect. Mie mi-a placut sa fac si altceva. Si faptul ca, la un moment dat, tot soarta m-a impins intr-o zona de alta natura, ma bucura. Mai bine mai tarziu decat niciodata. Daca soarta ma impinge in alte spatii, o sa ma descurc cu mare credinta", este convins Mircea Diaconu.
"Nimeni nu a invins vreodata soarta. E bine sa ne lasam pe mana destinului. A te lupta cu dansa, care se numeste soarta, e inutil. Trebuie sa te lasi in bratele dansei cu increderea ca dansa stie ce face cu tine." - MIRCEA DIACONU
"Pe scena e un consum enorm. Acum, la batranete, incep sa ma protejez si eu putin." - MIRCEA DIACONU
65 de ani va implini Mircea Diaconu, in decembrie.