Acasă World Bulgaria blocheaza South Stream. Lucrari oprite la gazoduc!

Bulgaria blocheaza South Stream. Lucrari oprite la gazoduc!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vecinii de la sud de Dunare au anuntat ca suspenda lucrarile la South Stream pana la inlaturarea doleantelor exprimate de Comisia Europeana.

 

‘Am primit o interpelare din partea Comisiei Europene, drept urmare am dispus suspendarea lucrarilor. In urma consultarilor suplimentare cu Bruxellesul, se va decide soarta viitoarelor lucrari’, a afirmat primul ministru bulgar Plamen Oresarski.

 

La insistenta reporterului ITAR-TASS, premierul bulgar a confirmat: ‘Da, practic, am ordonat suspendarea lucrarilor cu privire la South Stream, a lucrarilor cu privire la acest proiect, intrucat constructia propriu-zisa a South Stream nu a fost inceputa, pana la clarificarea procedurilor ulterioare cu Bruxellesul’.

 

La randul sau, senatorul republican John McCain, care a participat la intalnirea cu premierul Bulgariei, a afirmat ca, in proiectul South Stream, participarea rusa ar trebui sa fie mai mica.

 

‘Bulgaria ar trebui sa-si rezolve problemele legate de South Stream in colaborare cu partenerii sai europeni’, a mai opinat McCain.

 

Comisia Europeana si-a anuntat la 2 iunie intentia de a suspenda punerea in aplicare a proiectului South Stream in tarile UE, in primul rand in Bulgaria.

 

Sabine Berger, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru energie Guenther Oettinger, a indicat ‘doua motive juridice’ ale Comisiei Europene in acest sens – obiectii fata de respectarea standardelor impuse de cel de-al ‘treilea pachet energetic’ al UE si suspiciunea ca Bulgaria ar putea ‘incalca normele europene privind licitatiile pentru construirea proiectelor de infrastructura’, prin privilegierea unor companii ruse si bulgare.

 

Consortiul rus de gaze Gazprom sustine ca doreste ca prin acest gazoduct sa diversifice rutele de aprovizionare cu gaze a clientilor sai europeni si sa reduca astfel dependenta de tarile de tranzit (in speta de Ucraina).

 

Compania South Stream Transport B.V. reprezinta un joint-venture international, destinat sa se ocupe de planificarea, construirea si exploatarea ulterioara a conductei (tronsonului subacvatic) care va trece prin Marea Neagra. Gazprom dispune de o participatie de 50% in acest joint-venture, compania italiana Eni -20%, societatea energetica franceza EDF si compania germana Wintershall Holding GmbH – cate 15% fiecare.

 

Tronsonul subacvatic al South Stream porneste de la statia compresoare ‘Russkaia’ de pe coasta rusa a Marii Negre si ajunge pe litoralul bulgaresc. Astfel, sectiunea subacvatica a conductei se va intinde pe mai mult de 900 km, la o adancime maxima de peste 2 km, cu o capacitate proiectata de 63 miliarde de metri cubi.

 

Primele livrari de gaze naturale prin intermediul acestei conducte sunt planificate sa inceapa catre sfarsitul anului 2015, releva ITAR-TASS.