Acasă Sanatate BOALA TACUTA care ii MACINA pe ROMANI prin interior!

BOALA TACUTA care ii MACINA pe ROMANI prin interior!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Hepatita este o boala tacuta care ii macina prin interior pe foare multi romani, desi in Europa sunt folosite terapii noi in tratarea acestor afectiuni, in Romania acestea se lasa asteptate de multi ani.

Desi medicii specialisti si Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) au facut lobby pentru actualizarea listei medicamentelor destinate acestor pacienti, autoritatile din sanatate par sa nu se gandeasca la cei ce lupta in fiecare zi cu aceasta boala, scrie ziaruldevrancea.ro.

Promisiuni au fost, dar in prezent, pacientii cu Hepatita nu au acces la medicamentele de ultima generatie, care le-ar putea creste speranta de viata si sansele de vindecare. „Cea mai grava problema este faptul ca nu se actualizeaza lista cu medicamente gratuite si compensate. De aici deriva foarte multe drame, atat in cazul Hepatitei C, cat si in cazul Hepatitei B.

Avem un call center si 80% din apelurile primite fac referire la tratamente.

Am citit ca a aparut un medicament nou. Cand va fi disponibil si in Romania? Ce sa mai facem? Cum putem sa avem acces la noile tratamente?

Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile venite din partea pacientilor. Au fost mai multe dezbateri publice pe actualizarea listelor. In ultimul an ni s-a promis de cel putin cinci ori ca lista va fi actualizata si de fiecare data am sperat. Si noi si unii medici ajunsesem sa mintim oamenii fara sa vrem.

Acum nu mai credem nimic pana nu vedem lista. Autoritatile nu se gandesc la calitatea vietii acestor oameni. Odata ce boala se agraveaza bolnavul sufera, familia sufera si apar costuri adiacente, pe care pacientul trebuie sa le suporte”, ne-a spus vranceanca Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).

Aceasta problema se resimte si in Vrancea, unde cazurile de hepatita s-au inmultit in ultimii ani, fie ca a fost vorba de pacienti care abia au aflat ca sufera de hepatita B sau C, fie ca a fost vorba de pacienti in cazul carora boala a recidivat. Medicii specialisti atrag atentia ca cei mai afectati sunt pacientii cu hepatita B, pacienti care asteapta si de trei, patru ani introducerea unor noi medicamente pe listele aprobate de mai marii de la Bucuresti. Si asta pentru ca actualele medicamente si-au pierdut din eficienta pentru ca virusul hepatic a devenit rezistent la tratament.

“Sunt pacienti care asteapta de trei, patru ani aparitia acestor medicamente. Noi, medicii specialisti de boli infectioase, gastroenterologie si boli interne, cunoastem aceste medicamente. S-au facut studii in Romania in ultimii doi ani, ni s-au prezentat rezultatele studiilor, dar se tergiverseaza aprobarea acestei liste”, spune medicul infectionist Doina Carteleanu, de la Spitalul Judetean de Urgenta “Sf. Pantelimon” Focsani, care supravegheaza foarte multi pacienti cu hepatita. Ce ar insemna pentru bolnavi noile medicamente? “Inseamna sa salvezi vieti, sa salvezi bani pentru ca, oricat de scumpa ar fi, terapia de fapt salvezi bani. Este mult mai scump sa tratezi in faze avansate decat in faze incipiente, in care pacientul poate sa raspunda la tratament. Hepatita C este o boala vindecabila”, mai spune Marinela Debu.

Hepatita virala B este o boala infectioasa a ficatului cauzata de virusul cu acelasi nume (VHB), care poate evolua catre complicatii grave, ciroza sau cancer hepatic. Hepatita C este o boala virala infectioasa produsa de virusul hepatitei C (VHC).

Atat hepatita B, cat si hepatita C se transmit prin fluidele corporale (sperma, secretii vaginale, saliva), prin sange ori de la mama la copil, in timpul nasterii. Virusul se transmite prin contacte sexuale neprotejate, reutilizarea sau folosirea in comun de ace, seringi, alte obiecte de uz personal precum periute de dinti, aparate de ras etc. sau cosmetic, medical si stomatologic, contaminate si nesterilizate corect.

Nu putine au fost situatiile in care persoane din judet au aflat ca sufera de aceasta boala dupa ce au fost internate in spital, in special in timpul comunismului, cand sterilizarea instrumentarului era deficitara. In fiecare an au loc peste 350 de mii de decese din boli de ficat asociate cu hepatita C. In prezent, nu exista date oficiale cu privire la numarul persoanelor infectate cu virusul hepatic C in tara noastra, insa cercetarile recente indica o rata a prevalentei de 3.23%, ceea ce ne situeaza pe un loc fruntas in UE.

Sursa: ziaruldevrancea.ro