Acasă Sanatate BOALA NECRUTATOARE care te lasa fara dinti in gura! Care sunt semnele...

BOALA NECRUTATOARE care te lasa fara dinti in gura! Care sunt semnele ce prevestesc boala!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Boala necrutatoare care ii lasa pe oameni fara dinti este prezenta in evolutia umana din cele mai vechi timpuri. Boala se numeste parodontopatie marginala, mai exact se refera la imbolnavirea aparatului de sustinere a dintilor in oasele maxilare.

Ce o provoaca 

Factorul determinant al parodontozei este placa bacteriana. S-a constatat ca aceasta incepe sa se formeze la aproximativ o ora dupa periajul dintilor, realizand o acumulare maxima dupa 30 de zile, in lipsa unei igiene orale corecte. Atunci cand nu sunt indepartate, bacteriile isi incep actiunea distructiva. Experienta medicala a detectat o serie de factori favorizanti, precum fumatul, tartrul dentar, cariile si anomaliile dento-maxilare, dar si cativa factori generali de sanatate, cum ar fi disfunctiile endocrine, tulburarile sistemului nervos sau diabetul. Chiar si ereditatea are un cuvant de spus, persoanele care au in familie un istoric de parodontoza (rude apropiate care sufera de asa ceva) fiind mult mai predispuse la imbolnavire.

Semnele care dau alarma 

Intr-o prima faza a bolii, simptomele sunt nesemnificative. Se observa o umflare usoara a gingiilor, care devin sangerande spontan sau la periaj. In timp, simptomele devin mai severe si mai evidente. Gingiile se inrosesc, iar uneori capata o nuanta violacee, devenind sensibile la atingere si ince sa se dezlipeasca de pe dinti. Apare respiratia urat miroasitoare si senzatia de gust neplacut in gura. Dintii incep sa se distanteze, sa se clatine, iar in final pot cadea. Prin urmare, totul incepe cu o banala gingivita, care netratata insa poate degenera in parodontopatie. Trecerea catre parodontoza se face odata cu afectarea oaselor maxilare care se distrug, se demineralizeaza, isi micsoreaza volumul si astfel afecteaza implantarea dintilor; de regula, fenomenul e insotit de o durere surda, difuza, la nivelul radacinilor dentare, care apare mai frecvent dimineata.

Cum o prevenim? 

Printr-o mai mare atentie acordata igienei dentare. Aceasta presupune periajul corect al dintilor de minim doua ori pe zi: dimineata si seara, iar daca se poate si dupa masa de pranz. Periuta de dinti trebuie schimbata la primele semne de deteriorare, ceea ce corespunde, de obicei, unui interval de 2-4 luni. In plus, ca parodontoza sa nu aiba nicio sansa de atac, sunt obligatorii vizitele regularitate la dentist, pentru indepartarea tartrului si a placii bacteriene, prin detartraj si periaj profesional. Sa nu uitam nici de ata dentara, un mijloc de curatare adesea ignorat cu toate ca este la fel de important ca si periuta. Ea curata spatille dintre dinti, in care filamentele periei nu pot ajunge si, astfel, bacteriile se dezvolta in voie, alaturi de depozitele de tartru. Ceea ce este esential de retinut este ca bacteriile responsabile de parodontoza pot ajunge prin sange in arterele inimii, unde pot declansa un ciclu de inflamatii si ingustari ce pot duce la infarct. De asemenea, parodontoza face mai greu de controlat zaharul din sange si favorizeaza dezvoltarea pneumoniei, iar in cazul gravidelor creste riscul de nastere prematura.

Solutii din natura

Cel mai simplu mod de a beneficia de sprijinul plantelor in lupta cu bacteriile bucale cauzatoare de parodontoza este prepararea unei ape de gura pe care s-o folosim in orice moment al zilei, fie pentru a indeparta resturile alimentare de pe dinti dupa masa, fie pur si simplu pentru a improspata respiratia. Iata o reteta rapida: se pune intr-o jumatate de cana de apa cate o picatura de ulei esential de menta sau eucalipt si ulei esenetial de lamaie. In acelasi scop se pot folosi si infuziile de menta, busuioc, salvie, rozmarin, musetel, seminte de anason, cuisoare si cimbru, individual sau in amestec. Pentru a obtine un efect polivalent, putem adauga cateva picaturi de tinctura de propolis si de ulei esential de tea tree. Cat despre pasta de dinti, este indicat ca si aceasta sa contina ingrediente naturale specifice, cum ar fi argila, gelul de aloe vera sau extractul de smirna.

Sursa: adevarul.ro

Citeste caplimpede