Acasă Stirile zilei Stiinta Am mai trecut prin asemenea CATACLISME. Ce s-ar intampla astazi daca un...

Am mai trecut prin asemenea CATACLISME. Ce s-ar intampla astazi daca un asteroid urias ar lovi Pamantul?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oamenii de stiinta au reconstituit presupusul impact al unui asteroid cu diametrul de 58 de kilometri cu Terra, care ar fi avut loc acum 3.26 miliarde de ani.

Cercetatorii spun ca un asteroid, de sase ori mai mare decat cel care dus la disparitia dinozaurilor, s-ar fi ciocnit cu planeta noastra, acum mai bine de trei miliarde de ani, relateaza Daily Mail. Conform acestora, corpul ceresc ar fi avut un diametru intre 23 si 36 de mile, 37-58 de kilometri, iar impactul ar fi generat un crater cu diametrul de 300 de mile, 482 de kilometri, care a lasat urme geologice specifice in Centura Barberton din Africa de Sud.

Studiul, care urmeaza sa fie publicat in Geochemistry, Geophysics, Geosystems (Geochimie, Geofizica, Geosisteme), o revista editata de American Geophysics Union, sustine ca ciocnirea cu un obiect de astfel de dimensiuni ar avea consecinte catastrofale pentru vietuitoarele de pe Terra.

Asteroidul Chicxulub, numit asa dupa orasul din Mexic in apropierea caruia au fost descoperite dovezile existentei sale, avea un diametru de aproape zece kilometri. Craterul rezultat in urma ciocnirii sale cu Pamantul are un diametru de 180 de kilometri si o adancime de 20 de kilometri. Impactul acestuia cu Terra a dus la disparitia a doua treimi dintre speciile de plante si animale, printre care si dinozaurii si marcheaza sfarsitul perioadei Cretacice si a intregii ere Mezozoice. Corpul ceresc care a lovit planeta noastra acum 3.26 de miliarde de ani era de sase ori mai mare decat asteroidul Chicxulub, spun cercetatorii.

„Stim ca era mare, dar nu ii stim dimensiunile exacte”, spune Donald Lowe, geolog la Universitatea Stanford si co-autor al studiului. Totusi, oamenii de stiinta estimeaza ca o eventuala ciocnire cu un astfel de asteroid ar avea consecinte catastrofale. Impactul ar genera un cutremur cu magnitudinea 10.8 si valuri seismice pe distante de sute de kilometri, care, la randul lor, ar da nastere altor cutremure devastatoare, asa cum s-a intamplat si acum 3.26 miliarde de ani. Seismele ar dura pana la jumatate de ora si ar provoca valuri tsunami mult mai mari si mai periculoase decat cel care a devastat Japonia in 2011. Atmosfera ar fi supraincalzita si incarcata cu praf si roca vaporizata, care ar cadea inapoi pe Pamant. Straturile superioare ale oceanelor ar fierbe, iar cantitatea de energie eliberata ar fi uriasa. Asteroidul Chicxulub, spre exemplu, de sase ori mai mic, a generat de un miliard de ori mai multa energie decat bombele atomice de la Hiroshima si Nagasaki.

Cercetatorii au descoperit existenta acestui impact devastator analizand Centura Barberton, din Africa de Sud, o zona cu roci vulcanice mafice si ultramafice, care are o vechime peste 3.6 miliarde de ani. Formatiunile geologice specifice gasite acolo sustin ipoteza ciocnirii planetei noastre cu un corp ceresc urias, acum 3.26 miliarde de ani. Din pacate insa, cel mai probabil, asteroidul a cazut la mii de kilometri distanta de Centura Barberton, iar geologii nu ii pot stabili locatia exacta. „Nu putem sa mergem la locul impactului. Ca sa putem determina cat de mare a fost si ce efecte a avut, avem studii ca acesta”, spune Lowe.