Acasă Politic A ajuns CREDINTA IN DUMNEZEU un mijloc de convingere in CAMPANIA PREZIDENTIALA?

A ajuns CREDINTA IN DUMNEZEU un mijloc de convingere in CAMPANIA PREZIDENTIALA?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Credinta in Dumnezeu a ajuns in zilele noastre un mijloc de convingere in campania prezidentiala, candidatii de la Cotroceni raportandu-se la evenimentele religioase majore, cum este sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, si implicit la comunitatile de oameni religiosi.

Adormirea Maicii Domnului este cea mai importanta sarbatoare inchinata Sfintei Maria si una dintre marile sarbatori ecumenice, pentru ortodocsi si catolici deopotriva, pe 15 august fiind organizate procesiuni si pelerinaje in multe localitati din tara noastra. Klaus Iohannis nu a participat la slujbele sau pelerinajele organizate ieri, desi 40 de biserici din tara si opt din Capitala poarta hramul praznicului Fecioarei Maria. Desi luteranii o sarbatoresc pe Sfanta Maria in data de 15 august, asemenea crestinilor ortodocsi sau catolici, edilul Sibiului si candidatul PNL si PDL in alegerile prezidentiale a ales sa nu participe in mijlocul enoriasilor la slujbele inchinate Maicii Domnului.

Iohannis este de rit evanghelic luteran, potrivit propriilor declaratii, precum si ale lui Kilian Dörr, prim-preot al Parohiei Evanghelice de Confesiune Augustana din Sibiu, insa presedintele PNL rar isi manifesta credinta si apartenenta religioasa, chiar si in cazul sarbatorilor importante pentru crestinii de pretutindeni. In 2013, primarul Sibiului a ales sa mearga la slujba de Inviere la biserica romano-catolica din municipiu, confesiunea sotiei sale, in loc sa participe la slujba oficiata de parohia de care apartine.

“Sunt un romantic”, explica atunci Iohannis alegerea sa, in fata jurnalistilor.

Poate candidatul ACL nu traieste la fel de intens aceste momente cu o semnificatie deosebita pentru oamenii credinciosi sau poate Iohannis pur si simplu prefera sa nu le serbeze din mijlocul oamenilor.

In schimb, premierul Victor Ponta a participat, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, atat la pelerinajul de la sanctuarul national marian catolic din comuna Cacica, cat si la cele de la Manastirea Nicula sau Manastirea Putna. Prim-ministrul a fost prezent la evenimentul de inaugurare a Piatetei Sfantului Papa Ioan Paul al-II-lea din Cacica, impreuna cu credinciosii ortodocsi si catolici.

“Romania este tara in care toti credinciosii ortodocsi, catolici, greco-catolici, protestanti, neo-protestanti, toti cei care cred in Dumnezeu si in viitorul acestei tari trebuie sa traiasca impreuna si trebuie sa isi cinsteasca religia si traditiile”, a afirmat premierul la inaugurarea piatetei din localitatea suceveana.

Desi religia nu este o tema care sa conteze in mod normal in alegerile prezidentiale, electoratul este interesat sa cunoasca aspectele publice care tin de “viata spirituala” a candidatilor. Iar, in vreme ce Victor Ponta a declarat in repetate randuri ca este mandru de credinta lui si a participat la serbarile majore ale calendarului crestin, in privinta candidatului ACL, Klaus Iohannis, exista aici o ciudata opacitate, care nu face altceva decat sa ridice mai departe semne de intrebare despre credinta acestuia. Ramane de vazut daca romanii care considera credinta presedintelui Romaniei ca fiind importanta – mai mult de jumatate, potrivit unui sondaj aparut la inceputul lunii august – ar fi dispusi sa voteze, pentru functia suprema in stat, un non-ortodox cu o relatie mai putin definita cu biserica si cu comunitatile de oameni religiosi.

Sursa: obiectiv.info