Acasă Stirile zilei IMAGINEA care poate salva LUMEA! Mai e doar un pas pana la...

IMAGINEA care poate salva LUMEA! Mai e doar un pas pana la tratarea SIDA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Specialistii americani de la Institutul de Cercetare Scripps din California reusit sa surprinda intr-o imagine structurile atomice ale unei proteine-cheie din virusul care provoaca SIDA.

O imagine in detaliu a structurilor atomice ale acestei proteine, formata din trei parti si regasita in invelisul virusului, este esentiala pentru a intelege mai bine modul in care HIV reuseste sa intre in celule, deschizand calea crearii unui vaccin eficient, arata oamenii de stiinta, care au publicat rezultatele cercetarii in revista Science.

Pana acum, virusologii nu au reusit sa obtina o imagine cu rezolutie mare la nivel atomic a acestei proteine din invelisul virusului, din cauza complexitatii si fragilitatii structurii sale.

Pentru a depasi aceste dificultati, cercetatorii au „fabricat” o versiune mai stabila a proteinei si au captat imaginea cu ajutorul unei tehnici de criomicroscopie electronica, ce a fost combinata cu o cristalografie cu raze X.

Cercetatorii au reusit astfel sa identifice structurile atomice ale proteinei, sa observe modul in care se imbinau componentele acesteia si modul in care interactionau cu anticorpii ce atacau virusul.

Cercetarile releva procesul complex prin care proteina intra in legatura cu alte proteine si isi schimba forma in urma infectarii cu HIV.

Marea dificultate de a pune la punct un vaccin capabil sa lupte impotriva virusului ce produce SIDA consta in caracteristicile exceptionale ale acestui agent patogen in raport cu alte virusuri.

HIV are o diversitate enorma de secvente genetice, avand o mare capacitate de mutatii si adaptari. Exista trei grupe diferite de HIV, dintre care numai unul, cunoscut sub denumirea de M, este divizat in noua subgrupe distincte, cu un numar nedeterminat de variante.

1deng

Sursa: mediafax.ro