Acasă Stirile zilei Planeta BLESTEMATA care seamana LEIT CU PAMANTUL! Vezi la ce distanta se...

Planeta BLESTEMATA care seamana LEIT CU PAMANTUL! Vezi la ce distanta se afla de noi! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Planeta blestemata care seamana leit cu Pamantul a fost descoperita de astronomi gravitand in jurul unei stele situate la 400 de ani-lumina distanta fata de Terra.

Planeta, denumita Kepler 78b, este alcatuita in cea mai mare parte din roci si fier, compozitie foarte asemanatoare cu cea a Pamantului, dar ceea ce i-a suprins pe astronomi a fost apropierea foarte mare de steaua-gazda – aproximativ de 100 de ori mai mica decat distanta dintre Pamant si Soare, informeaza bbc.co.uk.

Temperaturile de pe „emisfera diurna” a planetei – adica emisfera care este expusa stelei-gazda – are o temperatura intre 2.000 si 8.000 de grade Celsius, care fac imposibila aparitia vreunei forme de viata.

„Cred ca putem afirma cu certitudine ca suprafata de pe «emisfera diurna» este topita, a declarat Josh Winn, profesor asociat de fizica la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

„Nimeni nu a calculat daca «emisfera nocturna» se va topi (nu cunoastem temperatura emisferei nocturne), nici cat de departe stratul topit va patrunde in interiorul planetei”, a adaugat profesorul Josh Winn.

1Clipboard01Aceasta planeta geamana a Pamantului apartine unei clase noi de planete „cu perioada de rotatie ultrarapida”, identificate recent de telescopul spatial Kepler, in prezent nefunctional. Toate aceste planete nou descoperite au o miscare de revolutie sub 12 ore.

„Kepler 78b va pieri in interiorul stelei foarte curand, din punct de vedere astronomic. Nu a avut cum sa se formeze acolo deoarece o planeta nu se poate forma in jurul unei stele. Nu ar fi avut cum sa se formeze la o distanta mai mare si sa migreze spre interior, pentru ca altfel ar fi migrat complet in interiorul stelei. Aceasta planeta este o enigma”, afirma Dimitar Sasselov, de la Centrul de Astrofizica Harvard-Smithsonian, unul dintre autorii articolului din revista Nature.

Rezultatele arata ca planeta Kepler 78b este de 1,2 ori mai mare decat Pamantul si de 1,7 ori mai grea. Din aceleasi masuratori, astronomii au calculat ca densitatea planetei este de 5,3 grame pe centimetru cub, foarte apropiata de densitatea Pamantului, adica 5,5 grame pe centimetru cub, date ce confirma structura stancoasa a noii planete.

Kepler 78b este probabil un corp ceresc blestemat, deoarece, potrivit cercetatorilor, valurile gravitationale atragand-o din ce in ce mai aproape de steaua-gazda.

In cele din urma, planeta va ajunge atat de aproape, incat gravitatea stelei va rupe planeta in bucati, iar aceasta va disparea in trei miliarde de ani.

Sursa: mediafax.ro