Acasă Stirile zilei Mana lui Dumnezeu sau progresul stiintei? Un copil nascut seropozitiv, s-a vindecat...

Mana lui Dumnezeu sau progresul stiintei? Un copil nascut seropozitiv, s-a vindecat total de SIDA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Speranta pentru nou-nascutii seropozitivi, dupa ce oamenii de stiinta au anuntat ca un copil american in varsta de trei ani nascut seropozitiv si tratat imediat dupa nastere cu antiretrovirale, nu mai prezinta nicio urma de SIDA.

Acesta este primul caz cunoscut pana in prezent de „vindecare functionala” a unui bebelus infectat de mama lui seropozitiva. Cazul a fost dezvaluit in presa internationala in luna martie. Bebelusul, o fetita, a primit antiretrovirale la mai putin de 30 de ore dupa nastere, mult mai devreme decat se procedeaza in mod normal cu nou-nascutii, pentru care riscul de infectare este ridicat.

Acest tratament precoce explica probabil „vindecarea functionala” a fetitei, in prezent in varsta de trei ani. Nu este vorba de o eradicare din organism a virusului, insa concentratia acestuia este atat de mica incat sistemul imunitar al pacientului poate sa il controleze fara a fi ajutat de un tratament antiretroviral, au explicat virusologii.

Tratamentul primit de fetita la scurt timp dupa nastere a blocat probabil formarea de rezervoare virale, care sunt dificil de tratat, potrivit cercetatorilor. Aceste celule contaminate „adormite” relanseaza infectia la cele mai multe dintre persoanele seropozitive, la cateva saptamani dupa oprirea administrarii de antiretrovirale.

„Observatiile noastre sugereaza faptul ca aceasta remisie nu este un hazard, ci este probabil rezultatul unei terapii antiretrovirale agresive foarte precoce, care a impiedicat HIV sa se stabileasca in celulele imunitare ale copilului”, a subliniat medicul Deborah Persaud, virusolog la spitalul Johns Hopkins din Baltimore, principalul autor al acestui studiu, publicat in revista New England Journal of Medicine, si care continua sa o monitorizeze pe acea fetita.

Testele au aratat o diminuare progresiva a prezentei virale in sangele bebelusului, pana cand virusul a devenit nedetectabil, la 29 de zile dupa nastere.

Copilul, nascut in statul american Mississippi, a fost tratat cu antiretrovirale pana la 18 luni, o varsta la care medicii au pierdut legatura cu bebelusul, timp de 10 luni. In toata acea perioada, fetita nu a primit tratament antiretroviral.

Niciun test sangvin efectuat ulterior nu a detectat prezenta HIV in sange. Singurele urme de virus au fost evidentiate de analizele genetice, insa acele reminiscente nu erau suficiente pentru a asigura replicarea virusului.

Acest caz de „vindecare aparenta” va sta, la inceputul anului 2014, la baza unui studiu clinic finantat din fonduri federale, initiat cu scopul de a testa o terapie antiretrovirala precoce pe nou-nascutii seropozitivi.

Peste 260.000 de copii sunt infectati de mamele lor in fiecare an, mai ales in tarile in dezvoltare, in ciuda importantelor descoperiri realizate in domeniu, care impiedica aceasta transmitere a virusului in 98% din totalul cazurilor, prin tratamente antiretrovirale administrate in timpul sarcinii.

Singura vindecare completa, oficial recunoscuta in lume, este aceea a americanului Timothy Brown, denumit „pacientul din Berlin”. El a fost declarat vindecat dupa ce a primit un transplant de maduva osoasa de la un donator prezentand o mutatie genetica rara, care impiedica virusul sa patrunda in celule. Aceasta grefa viza tratarea unei leucemii.

Sursa: mediafax.ro