Acasă Life Nu dormi suficient? Esti inconstient de RISCURILE la care te expui!

Nu dormi suficient? Esti inconstient de RISCURILE la care te expui!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii ii avertizeaza pe cei care nu dorm suficient, datorita studiilor efectuate in care au descoperit ca somnul din timpul noptii ajuta creierul sa elimine toxinele reziduale acumulate pe parcursul unei zile solicitante.

Cercetatorii americani considera ca „sistemul de inlaturare a deseurilor” este unul dintre motivele fundamentale care justifica existenta somnului.

Studiul lor, publicat in revista Science, a evidentiat faptul ca celulele cerebrale se micsoreaza in timpul somnului pentru a mari spatiile dintre neuroni si pentru a permite lichidului cefalorahidian sa spele creierul.

Ei sugereaza, totodata, faptul ca esecul „spalarii” anumitor proteine toxice ar putea juca un rol determinant in declansarea unor maladii cerebrale.

Somnul are un rol important in fixarea amintirilor in creier si in procesul de invatare, dar cercetatorii de la Universitatea Rochester din Statele Unite considera ca „treburile gospodaresti” ar putea reprezenta unul dintre motivele principale pentru existenta somnului.

„Creierul are doar o energie limitata de care dispune si se pare ca el trebuie sa aleaga intre doua stari functionale diferite – treaz si constient sau adormit si pe cale sa se curete”, a explicat medicul Maiken Nedergaard.

„Poti sa te gandesti la somn ca la organizarea unei petreceri acasa. Poti fie sa discuti cu oaspetii, fie sa cureti casa, insa nu poti sa le faci pe amandoua in acelasi timp”.

Studiul cercetatorilor americani se bazeaza pe descoperirea, facuta in 2012, a faptului ca encefalul are propria retea de „tevi de scurgere” – cunoscuta sub numele de „sistem glimfatic” – care transporta materialul rezidual in afara creierului.

Sursa: mediafax.ro