Acasă Life Cercetatorii vor lansa in curand MEDICAMENTUL minune care ar putea trata maladia...

Cercetatorii vor lansa in curand MEDICAMENTUL minune care ar putea trata maladia Alzheimer!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii britanici vor lansa pe piata in urmatorul deceniu, un medicament minune care ar putea trata maladia Alzheimer, reusind in cadrul unor teste de laborator sa impiedice distrugerea celulelor cerebrale, potrivit mediafax.ro.

Acest studiu, considerat revolutionar de comunitatea medicala internationala, ofera sansa obtinerii unor noi medicamente capabile sa stopeze si alte maladii grave, precum Parkinson si alte boli neurodegenerative, informeaza dailymail.co.uk.

Savantii britanici spun ca vor putea chiar sa obtina o pastila care va putea sa trateze mai multe boli in acelasi timp.

Cercetarile din cadrul acestui studiu se afla inca intr-un stadiu timpuriu, insa, potrivit oamenilor de stiinta, ele ofera deja prima dovada reala a faptului ca este posibila folosirea unui medicament pentru a impiedica moartea celulelor cerebrale dintr-un creier afectat de Alzheimer.

In cazul maladiei Alzheimer, diagnosticata la peste 500.000 de britanici, creierele pacientilor sunt „colmatate” cu o proteina lipicioasa, cu o structura „pliata” in mod eronat. Cei mai multi oameni de stiinta au incercat sa gaseasca medicamentul care sa dezintegreze acea proteina toxica si sa o inlature din creier, insa autorii acestui studiu recent, finantat de Medical Research Council, au abordat problema intr-o maniera diferita.

In loc sa incerce sa „decolmateze” creierul, cercetatorii britanici de la Universitatea Leicester au ales sa analizeze felul in care acele depozite de proteine avariaza creierul. La fel cum un scaun pliant are nevoie sa se inchida si sa se deschida intr-un anumit fel, proteinele din creier trebuie sa se plieze intr-un anumit fel pentru a functiona corect.

Studiul, realizat pe soareci, a aratat faptul ca aceste proteine cu o pliere eronata nu ucid in mod direct celulele cerebrale. In schimb, celulele mor din cauza tentativei lor nereusite de a se proteja – ele inceteaza sa mai produca proteine noi, din care unele sunt vitale pentru supravietuirea lor.

Savantii britanici au aratat ca este posibil sa se administreze soarecilor un medicament care reporneste sinteza acelor proteine, oprind astfel maladia cerebrala.

Soarecii tratati au trait fara simptome, in timp ce animalele netratate au prezentat pierderi de memorie, tulburari motrice si, in cele din urma, au murit, au explicat autorii acestui studiu publicat in revista Science Translational Medicine.

Studiul se afla inca intr-un stadiu incipient, dar este deja considerat ca fiind primul care a prezentat o dovada reala a faptului ca este posibil ca un medicament creat de om sa opreasca distrugerea si moartea celulelor cerebrale.

Medicamentul prezinta insa o serie de efecte secundare severe, iar lansarea pe piata a unei versiuni a acestuia care sa fie administrata pacientilor umani va putea fi realizata peste cel putin un deceniu.