Acasă Stirile zilei Oamenii de stiinta au creat un termometru subtire ca un tatuaj!

Oamenii de stiinta au creat un termometru subtire ca un tatuaj!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oamenii de stiinta au creat un termometru subtire, foarte precis, care se lipeste fara probleme de pielea pacientului, la fel de usor ca un tatuaj temporar, potrivit mediafax.ro.

Noul tip de termometru, un senzor care are o grosime de doar 50 nanometri, care se prezinta sub forma unui circuit electronic cu latura de mai putin de doi centimetri, compus din senzori si rezistente miniaturale incrustate intr-o placuta de silicon microperforat, este la fel de elastic ca pielea umana.

Termometrul nu este invaziv, nu provoaca transpiratie si permite pacientului sa nu resimta niciun disconfort. El functioneaza in toate circumstantele, chiar si atunci cand pacientul se misca.

Acest prototip, cu care cercetatorii au efectuat masuratori de ordinul miimilor de grad, reprezinta o performanta „la fel de precisa precum camerele in infrarosu cele mai sofisticate”, au declarat autorii acestui studiu, publicat duminica in revista Nature Materials.

In plus, inventia lor a reusit sa masoare rata de hidratare a pielii si ar putea fi usor adaptata, spun creatorii sai, pentru a fi utilizata in monitorizarea debitului transfuziilor sangvine si pentru a detecta inflamatiile din tesuturi.